Geld lenen voor verduurzaming


Zaterdag, 8 Mei 2021


Als je jouw huis wilt verduurzamen en hier te weinig eigen geld voor hebt, kun je een lening afsluiten. Er zijn een aantal manieren waarop je geld kunt lenen voor energiebesparende maatregelen. Zo kun je bijvoorbeeld de hypotheek ophogen, een energiebespaarlening afsluiten, kiezen voor een groene lening of een duurzaamheidslening bij de gemeente.

Hypotheek ophogen

Op het moment dat je een huis koopt en van plan bent om te investeren in energiebesparende maatregelen, kun je doorgaans een extra bedrag bovenop de maximale hypotheek krijgen. Dit geldt ook als je een huis koopt dat al energiezuinig is. Bijkomend voordeel is dat je iedere maand profiteert van goedkope energie. Er gelden een aantal voorwaarden voor de hogere hypotheek. Zo kun je maximaal €9.000,- extra lenen voor investeringen die nog moeten plaatsvinden of voor de aankoop van een woning met minimaal energielabel A++. Voor een nul-op-de-meterwoning of een huis met EPC 0 (Energie Prestatie Coëfficient) of lager, waarover een energieprestatiegarantie is afgegeven voor minstens tien jaar, kun je €25.000,- extra lenen.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande huizen. Je kunt aanspraak maken op deze lening van het Nationaal Warmtefonds als je bijvoorbeeld isolatie wilt aanbrengen of een zuinige hr-ketel aan wil schaffen. Je kunt maximaal €25.000,- lenen. De looptijd bedraagt 7, 10, 15 of 20 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. Deze lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR. Hier kun je een persoonlijke lening voor afsluiten.

Duurzaamheidslening

Er zijn groene leningen af te sluiten bij verschillende banken en kredietverstrekkers. Het voordeel van deze leningen is dat deze doorgaans een lage rente hebben. Doordat je ook onmiddellijk profiteert van energiebesparing, kan het zijn dat je met jouw besparing de aflossing kunt doen. Hierdoor kost de lening je haast niets. Daarnaast word je woning meer waard door de energiebesparende maatregelen. De Duurzaamheidslening sluit je af bij de gemeente. Op deze manier kun je tegen een gunstig tarief geld lenen om je huis energiezuinig te maken. Gebruik de lening bijvoorbeeld voor het plaatsen van HR++-glas, dak-, vloer-, of gevelisolatie. De rentevaste lening bedraagt minimaal €2.500 en maximaal €25.000. Er zitten een aantal voorwaarden aan deze lening. Zo zijn er verschillende looptijden (10, 15 of 25 jaar) afhankelijk van het bedrag dat je leent. Ook mag de maximale eindleeftijd bij aanvragen 75 jaar zijn en wordt de lening gemeld bij BKR als aflopend krediet. In de tussentijd mag je altijd boetevrij aflossen en er zijn geen eenmalige afsluitkosten. Je moet eigenaar en bewoner zijn van het huis waarvoor je de lening aanvraagt. Ook moet je woning in één van de deelnemende gemeenten staan, want niet iedere gemeente biedt de duurzaamheidslening aan.