Hoeveel kunt u lenen?


Zaterdag, 8 Mei 2021


Als u een lening wilt afsluiten, is het uiteraard belangrijk dat u de maandlasten kunt dragen. Zo zorgt u ervoor dat u genoeg geld overhoudt voor andere zaken en niet in de problemen komt door de lening. Hoeveel kan ik lenen is dan ook een veelgestelde vraag. Het bedrag dat u kunt lenen, hangt af van diverse factoren.

Welke factoren hebben invloed?

Bij het afsluiten van een lening spelen diverse factoren een rol. Allereerst kijkt de geldverstrekker naar uw netto maandinkomen. Naast uw inkomen, zijn vaak ook uw uitgaven van belang. Dit zegt namelijk wat over uw besteedbaar inkomen. Zo wordt er vaak gevraagd of u een koophuis of een huurwoning heeft en wat de maandlasten hiervan zijn. Daarnaast wordt er geïnformeerd naar uw gezinssituatie. Woont u bijvoorbeeld samen met uw partner, bent u getrouwd of heeft u kinderen? Of bent u juist gescheiden en ontvangt u alimentatie? Zijn er nog andere rekeningen die u heeft lopen, of bent u van plan om deze over te sluiten naar de nieuwe lening?

Verantwoord lenen

U moet de maandlasten van een lening kunnen betalen, maar verantwoord lenen betekent meer dan dat. Dit wil bijvoorbeeld ook zeggen dat de looptijd van uw krediet past bij het doel waarvoor u leent. Zo heeft een lening die u afsluit om verbeteringen aan uw woning uit te voeren een langere looptijd dan wanneer u een lening afsluit om een nieuwe smartphone te kopen. U wilt namelijk niet dat uw lening nog doorloopt terwijl uw smartphone al aan vervanging toe is. Wanneer u niet aan uw betalingsverplichting kunt voldoen krijgt u een negatieve BRK-registratie. Dit kan tegen u werken op het moment dat u een hypotheek af wilt sluiten of een andere lening nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een persoonlijke lening voor een nieuwe auto. Het valt aan te raden om een negatieve registratie aan te vechten. In veel gevallen kan deze zo verdwijnen, voordat de vijf jaar dat de registratie van kracht blijft verstreken zijn.

BKR-registratie

Alle leningen met een waarde van €250,- of hoger staan geregistreerd bij Stichting BKR. Dit is ook de instantie waar geldverstrekkers informatie over uw financiële situatie opvragen wanneer u een aanvraag doet voor een lening. Omdat de financiële verplichtingen die u momenteel heeft ten koste gaan van uw besteedbaar inkomen, kan het zijn dat u minder kunt lenen door een BKR-registratie. Zeker in het geval van een hypotheek is dat vervelend en kan het tienduizenden euro's schelen, waardoor het verstandig kan zijn om kleine leningen af te lossen voordat u een hypotheek aanvraagt. Heeft u een negatieve BKR-registratie? Dan wordt het moeilijk om geld te lenen. Veel mensen lopen hier tegenaan, vandaar dat wij u verder helpen door u te matchen aan instellingen die niet zijn aangesloten bij het BKR. Voor deze instellingen is het niet mogelijk om uw BKR-registratie in te zien.