Stappenplan huis kopen: dit moet je weten


Woensdag, 8 Mei 2024


Eerlijk is eerlijk: de huizenmarkt is een gekkenhuis op het moment. In 2020 sloeg de huizenmarkt compleet om. Men trok massaal de stad uit met behoefte aan meer ruimte en groen, de vraag naar woningen bleek groter dan het aanbod en de huizenprijzen gingen enorm omhoog. Dit kwam onder andere door de coronacrisis en de daarbij horende veranderingen in wensen op het gebied van wonen. Daar merken we aan het begin van 2021 nog de effecten van.

Maar er is ook positief nieuws: voor woningeigenaren is dit het ideale moment om je huis te verkopen en een nieuwe woning aan te schaffen - je kunt immers een hogere vraagprijs dan jaren hiervoor vragen voor je huis. Dat kun je weer investeren in een nieuw pand. Hoe zo’n mooie nieuwe woning écht jouw huis wordt, lees je in dit huis kopen stappenplan voor een woning die je op het oog hebt.

Van onderhandelen naar het kopen van een huis

Een huis kopen doe je niet zomaar - daar gaan heel wat stappen aan vooraf. De zoektocht naar een woning die exact bij jouw wensen past is soms al lastig genoeg. Je moet kijken wat je woonwensen precies zijn en wat je kunt betalen voor een huis. Daar komt nog veel meer bij kijken wanneer je eenmaal een huis gevonden hebt dat binnen jouw financiële plaatje past. Zo is het belangrijk om te bieden en te onderhandelen, om een koopakte samen te stellen, om het geld te regelen waarmee je het huis kunt betalen en te weten waar je aan moet denken bij de levering van de woning. Hieronder beschrijven we iedere stap in detail, zodat je zonder zorgen een huis kunt kopen.

1. Begin met bieden en… onderhandelen

Heb je een woning binnen jouw financiële mogelijkheden gezien waar je interesse in hebt? Dan kun je een bod uitbrengen. Het is goed om te weten dat een vraagprijs niet altijd garant staat aan wat het huis daadwerkelijk waard is. Daarom is het interessant om zelf onderzoek te doen, zodat je precies weet wat je kunt of moet bieden. Vraag bijvoorbeeld de WOZ-waarde op van de woning, evenals de eventuele taxatie bij de makelaar die het huis verkoopt. Er is een aantal aandachtspunten waarop je kunt controleren of de WOZ-waarde klopt. Twijfel je dan is het aan te raden om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Kijk ook naar de omgeving van de woning en de prijzen van woningen in de buurt.

2. Koopakte samenstellen

Onthoud dat er bij het bieden op een huis vrijwel altijd een periode komt van onderhandelen waarbij je misschien nog wel meer moet bieden dan je eerste bod. Daarom is het aan te raden om nooit het maximale wat je kwijt kunt te bieden bij de eerste ronde. Heb je met de verkoper een overeenkomst getroffen over de prijs dan moeten jullie een koopovereenkomst, ook wel een koopakte genoemd, tekenen. Let goed op: als je je handtekening hier zet, is de koop definitief. Je hebt wel altijd een aantal dagen bedenktijd na het tekenen van de koopovereenkomst.

3. Regelen van een hypotheek

Na het tekenen van de koopovereenkomst ben je de eigenaar van een nieuwe woning. Je moet echter nog wel een hypotheek afsluiten in de vorm van geld lenen om de koop daadwerkelijk te kunnen betalen. Vraag een hypotheekadviseur NHP om je goed voor te bereiden op de koop. Onthoud hierbij ook dat er altijd 10% van de koopsom overgemaakt moet worden aan de notaris. Dit moet altijd binnen een aanzienlijke tijd na het tekenen van de koopakte. Dit is belangrijk, omdat die 10% als een soort waarborgsom wordt gezien. Mocht je last minute de koop toch afkappen dan betaal je die boete van 10%. Neem contact op met een hypotheekadviseur voor meer informatie omtrent het aanvragen van een hypotheek en het voldoen van de 10% aan de notaris.

3. Regelen van een hypotheek

De laatste stap in het stappenplan om een huis te kopen, is het moment dat het huis echt van jou wordt. Het is aan te raden om vlak voordat u naar de notaris gaat nog een laatste inspectie te doen in de woning. Mocht er toch nog iets niet kloppen of er achteraf iets verwijderd zijn wat wel in het huis hoort dan moet dat schriftelijk vastgelegd worden. Vervolgens ga je naar de notaris om de overdracht officieel te maken. Hierbij teken je ook de hypotheekakte en ben je officieel de eigenaar van een nieuw huis.